A peresi erdő és környéke

(oláh-erdőként is ismert)

A településtől keletre fekvő dombos területen az erdő keskeny, változó sávban körülbelül 80 – 200 m szélességben, és több kilométer hosszon terül el.  Déli szélén földút, majd szántó található.
Növényzete: domináns az Akácfa, helyenként Szilfa – Mezei szil, Ostormén fa, Vadcseresznye. Az erdő szélét sűrű lícium, bodzabokrok szövik be, de találhatók fagyal és galagonya bokrok is. A szántóföldeken vízelvezető csatornák és helyenként kubikok találhatók. A csatorna partokat és a kubikokat domináns nyárfasor, helyenként feketenyár kíséri.

Élőhelyei: meghatározóak a madarak részére, ahol biztosítottak az életük  feltételei (étkezés – fészkelés – költés) mint a:
vegyes fafajos kis erdő a fáival, bokraival, kedvelt fészkelője az énekes rigónak a bodzabokor, a tüskés bokrok a gébics fajoknak. Az énekes madarak jó néhány faja él itt. Ezek a táblázatból megismerhetők.
mezők, amelyek az erdőt övezik, főként az erdő és szántóföld között, amin a földút is vezet keskenyebb – szélesebb sávban. Szívesen keresgetnek itt élelmet a varjak, fácánok, rigók és jó néhány madárfaj.
szántóföld, ez egy nagy összefüggő síkság, évente változó növénykultúrával. A mezők – mezőgazdasági területek madarainak élőhelye, de láthatók itt ragadozó madarak is, mint az Egerészölyv, amely a fasorok fáin fészkel, a Karvaly, a Sólyom és egyebek. A búzaföld szélében olykor Fürjet is látni.
Az élőhelyek gazdag madárvilága érdemessé teszi ennek a szép természeti területnek a látogatását, élvezni lehet a madarak sokszínűségét és hangos, csodálatos éneküket. Az erdő déli szélén húzódó földút egészen jó túrázó útvonal, egyik oldalon az erdő, a másik oldalon mezőgazdasági terület, tarkítva a fasorokkal. A táblázat eligazít a madárfajok megismerésében.
De nem csak madarakat láthatunk itt, hanem más állatokat is, mint a:
kis rágcsálókat – egereket, főleg mezei egeret
vakondok dúrásokat
mezei nyulakat, rókákat, őzeket, néha vaddisznót is

Ennek az erdőnek a neve Pörös majd Peres-erdő, amely elnevezés onnan van, hogy közel száz tulajdonos per útján szerezte meg a tulajdon jogviszonyát, elmondások alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Archívum