MAKERek iskolai alkotóműhelye – MakerShool

Digitális FABrikálás az iskolában

“Ne féljünk attól, hogy a gépek elveszik a munkánkat,

inkább tanuljuk meg munkára fogni  a gépeket!”

A célom egy olyan alkotóműhely, közösségi tér létrehozása – elsősorban a helyi közösség és az alapiskolás diákok számára –  ahol az alkotók

  • megismerkedhetnek a digitális megmunkálás alapjaival
  • hozzáférhetnek modern digitális gyártási technológiákhoz, szaktudáshoz és oktatáshoz
  • kiélhetik kreatív energiájukat
  • gyakorlati úton tanulhatnak, ismerkedhetnek különböző szakmákkal

Manapság már hozzáférhető válhatnak olyan digitális technológiákhoz, melyekhez az alkotóknak nem kell rendelkezni különleges, jelentős előképzettséggel, se kézügyességgel vagy tehetséggel ahhoz, hogy a cselekedve tanulás módszerével alkothasson.  Ezek az eszközök lehetővé teszik a t3D nyomtatás, lézervágást, kézi megmunkálást digitális segédlettel.

Mivel az alapiskolás diákok számára elsősorban a technika órák (de más projektalapú alkotópedagógiai foglakozások) megtartására volna lehetőség ebben az alkotóműhelyben, ezért a fenntarthatóságára is kell gondolni. Itt elsősorban az alapanyagok, fogyóeszközök biztosítására, az eszközök karbantartására és modernizálásra gondolok.  Ezért teret kell adni a műhelyben olyan alkalmaknak is , melyek biztosítani fogják a fenntarthatóságot, az anyagiak előteremtését.

Az önfenntartó közösségi alkotótér alkalmai a következő alkalmak lehetnének:

  • alkotótáborok – több napos alkalom
  • workshopok – pár órás alkalmak
  • nyitott műhely napok – eszközhasználati bérlés

Elektronikai haladó csomag: Microbit, Arduino, műszerészcsavarhúzó készletek, – kábelek, alap szenzorok, tápegységek, motorok
Lézervágó A4
3D nyomtató
Alap szerszámgépek:  csavarbehajtó, kéziszerszámok, kézi fűrészgépek, kézi csiszológépek
Számítógép
Digitális hímzőgép
Varrógép


Márk Marcell a Makerspace alkotómozgalomról  a digitális gyártási technológia katalizátoráról: „Közösségi tereinknek hála a gyerekek hozzáférnek a modern technológiához, szaktudáshoz és oktatáshoz. Kiélhetik kreatív energiájukat, miközben gyakorlati úton tanulnak szakmákat. Az oktatás szolgálatába kell állítani a számítógépes programokat, digitális eszközöket, gyakorlati órákat, hogy a gyerekek kreativitása kiteljesedhessen”

Kik azok a maker-ek?

Makerspace (szó szerint: a hely, ahol készítenek valamit) — a központ, ahol a látogatók kedvükre alkothatnak, kreativitásukat fejleszthetik, létrehozhatnak egy teljesen új dolgot, vagy átalakíthatják a régit.

Fuchs Péter, a makerspace.hu társalapítója és oktatásfejlesztő szerint:

Pumikli Éder mestere például jó asztalos, de egész biztos nem alkotó a szó új értelmében, mert már rutinból dolgozik, nem célja képességeinek építése. Igaz, Pumuklinak csinál kiságyat és más kis bútorokat, de csak funkciója okán.


Mézga Aladár ellenben már alkotó, hiszen ő tákolmányaival, találmányaival fejlődik, egyre több mindent képes megcsinálni. Ebben az értelemben a modern alkotó egyfajta feltaláló, aki azért tanul, másol, módosít, hogy így ismerje meg és változtassa meg a világot, majd ha elég erősnek érzi magát, tudását pénzzé teheti, vállalkozni kezdhet.

Akkor most feltaláló vagy alkotó?

Az alkotó előképe a feltaláló, a barkácsoló, a garázsbuherátor, aki talán kedvére rak össze ezt-azt, de az is lehet, hogy őrült tudósnak készül, fejleszt, innovál.

A  technológiának, különösen az elektronikának, 3D nyomtatásnak és a CNC megmunkálásnak azért van olyan jelentős szerepe, mert az alkotó számára nincsenek elérhetetlen határok, megtanulhatatlan technológiák. Se jelentős előképzettséggel, se kézügyességgel vagy tehetséggel nem kell rendelkeznie az alkotónak ahhoz, hogy a cselekedve tanulás módszerével alkothasson.

Az iskoláink egy olyan teret (space) tudott adni ahová alkotni mehetnek a gyerekek és tanárok. A hely ahol tervezhetnek, barkácsolhatnak, ahol LEGO-ból összerakhatnak bármit, robotokat építhetnek, programozhatnak, megtervezhetik 3 dimenziós tárgyukat, melyet nyomtatóval kinyomtathatnak.

Magyarországon a következő iskolaévben

Click to access KP_kozepiskola_MakerSpace.pdf

További linkek:

http://www.makereducation.com/

https://www.hwsw.hu/hirek/56886/makerspace-nagykovacsi-muhely-alkotopedagogia-iot-littlebits.html

http://kithirlevel.hu/index.php?oldal=kereses&funkcio=kereses&cimke=0&kulcsszo=makerspace&button=OK

https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/oktatas/digitalis-jovo-konferencia-es-nyitott-muhely-talalkozo-majus-10-en

http://fabrikalo.webnode.hu/

Archívum