Digitális elektronika

Alapiskolás koromban már érdekelt az elektronika. Igaz, hogy csak izzókat, kapcsolókat és játékból kiszerelt kisebb motorokat volt lehetőségem használni. De meghatározó tényező volt ez a pályaválasztásom során, hisz elektrotechnikai szakközépiskolát választottam. Középiskolás koromban – a személyi számítógépek megjelenésévél – az elektronika háttérbe szorult. Ez volt az egyik ok, a másik pedig, hogy az elektronikához mindig szükség volt különböző alkatrészekre, melyeket ha esetleg rosszul raktunk össze, akkor akár azok tönkre is mehettek. Ennek ellenére az érettségi letételekor az ú.n. “komplex munkám” témája egy léptetőmotor számítógépes vezérlése volt. Be kell vallanom az akkori osztálytársaim hathatós segítségére volt szükség, hogy a projekt sikeres legyen. A közelmúltban lehetőségem volt olyan eszközkészleteket, csomagokat, mikrovezérlőket, kütyüket használnom melyek segítségével egyszerűen rakhatunk össze működő áramköröket és a lényeg, hogy az egyes alkatrészek úgy vannak kialakítva, hogy ne lehessen olyan “könnyen” tönkre tenni. Így az elektronika, azon belül is elsősorban a programozható elektronika újra elkezdett érdekelni.

Az egyik ilyen eszközkészlet a LittleBits, amely olyan mágneses építőkockákból áll, amelyek segítségével a gyereke is összerakhatnak akár bonyolult áramköröket is.

tmp_32225-20170520_1012331497144661

LittleBits

A másik ilyen kütyü, melyet volt alkalmam használni a micro:bit, ami már nemcsak egy elktro-s alkatrész hanem egy mini számítógép is, mely különböző érzékelőkkel van ellátva, de további elektronikai eszközök is csatlakozhatóak hozzá.

microbit

micro:bit

A műhelyben a jövőben szeretném elérni, hogy lehetőség legyen olyan áramkörök összeállítására, létrehozására is, melyek akár programozhatóak. Az így létrehozott elektronikai eszköznek már mikrovezérlőket (mikrokontrollereket) is tartalmazniuk kell.

Bizonyára sokak számára ismert a MERKUR Elektro fémépítőkészlet.  Ez a készlet azon túl, hogy az egyes elemeinek az összeszerelése, csavarozása a finommotorika fejlesztését teszi lehetővé az elektromos áramkörök világába is betekintésre ad lehetőséget.  A műhelyünkben ezen készletek használatára is lehetőség van.

——————– szerkesztés alatt——————-

digitális, programozható elektronika

programozható logikai áramkörök

Mikrovezérlők, mikrokontrollerek arra találtak ki, hogy az elektronikai eszközök könnyen kezelhetőek, vezérelhetőek legyenek.

A mikrokontroller vagy mikrovezérlő egyetlen lapkára integrált, általában vezérlési feladatokra optimalizált cél-számítógép

http://www.falstad.com/circuit/

Áramkörépítő & tervező

Kattintásra indul

https://phet.colorado.edu/hu/simulation/circuit-construction-kit-ac

Archívum