Egyszerű- és vonalrajzok a 3D nyomtatóban

Azt szerettem volna megoldani, hogy saját készítésű rajzokat, vagy a neten található egyszerű képeket lehessen kinyomtatni 3D nyomtatóval. Mivel elsősorban 3D tervezőként a TinkerCAD-ed használjuk egy egyszerű kép, pl. az iskola címerének az újratervezése is időigényesnek, nehéznek bizonyult.

cimer1

Az iskolánk címere

Tudtam, hogy a TinkerCAD-be lehet svg kétdimenziós vektor grafikus formátumú filet importálni. Ezért arra volt szükségem, hogy az egyszerű képeket át tudjam konvertálni svg-re.  Találtam egy on-line is hozzáférhető convertert, melyet bátran ajánlok:

A címert először elmentettem 16 színből álló bites BMP képpé majd egy kissé átalakítottam, majd png formátumban elmentettem.

cimer

átalakított címer

Az on-line converterbe ezt a képet töltöttem fel és svg fileként töltöttem le. Ez a letöltött svg file kerül a TinkerCAD-be importálásra. A szerkesztőben kapott egy kis talpazatot és egy kis furatot.

cimer3

Címer a TinkerCAD-ben

Az így elkészült objektumot stl-be való exportálása után a nyomtatónk Craftware szoftverében beállítva elkészült a kinyomtatásra váró állomány.

cimer4

A kinyomtatott címer

A folyamat:

 

cimerek


Egy nagyon jó konvertáló, amiben előre meghatározhatjuk, hogy az eredeti kép színpalettájából hány színre lesz szükségünk a vektoros ábrán: https://www.pngtosvg.com/

Tagged with: , ,
3D nyomtató, 3D tervezés, program, TinkerCad kategória
3 comments on “Egyszerű- és vonalrajzok a 3D nyomtatóban
  1. […] A nyomtató próbanyomtatását követően a tanári kar számára készült el az iskolánk címere. […]

  2. […] Korábban már közöltem egy lehetőséget mely segítségével vonalrajzokból készíthetünk nyomatokat: Egyszerű- és vonalrajzok a 3D nyomtatóban […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Archívum