3D nyomtatás az oktatásban

Ötletek merítéséhez érdemes ellátogatni egy kifejezetten 3D nyomtatóra készült 3D modellek gyűjtemény oldalra a THINGIVERSE  oldalra. Annak is az oktatásra készült modellek gyűjteményét érdemes böngészni https://www.thingiverse.com/education

Göblös Péter videója:

http://3dnyomtatas.blog.hu/

A karbantartástól kezdve a demonstrációs eszközök gyártásán és a gyerekek ötleteinek megvalósításán át a környék iskoláinak és vállalkozásainak kiszolgálásáig is használják a 3D nyomtatóikat. Van modellezői tudás a tanár gárdában, így ha eltörik valami, a méretek vétele után pikk-pakk tudják szinte ingyen pótolni. De modellezői tudás nélkül is rengeteg taneszközt töltöttek le és nyomtattak a Thingiverse.com oldal segítségével. Érdemes itt körülnézni, mert nem is gondolnánk, mennyit tud egy iskolának spórolni egy ilyen eszköz….

Mire használják a 3D nyomtatót az iskolák?

Szinte mindenki meglátta a lehetőséget a szemléltető eszközök gyártásában, valamint a diákokkal való közös alkotás élményében. Sokan kiemelték, hogy egy 3D nyomtatóval nagyobb lehetőségük lenne eleget tenni egyik alapfeladatuknak, azaz a jövő kihívásaira készíteni fel a gyermekeket, mivel számukra ezek a gépek már valószínűleg mindennapi eszközök lesznek. A motiváció, a gyakorlatias, ’csinálva’ tanulás, az elvont fogalmak és teóriák megjelenítése, az érdeklődés felkeltése a természettudományos pályák iránt, és a térlátás fejlesztése mind-mind gyakori érvek voltak. A LEGO Mindstorms robotkészletekhez megálmodott, egyedi kiegészítőinek házon belüli, kicsi gyárát is sokan meglátták a MakerBot gépeiben. Többekben felmerült egyedi kabalák, díjak és jelvények nyomtatása, valamint különböző társasjátékok tervezése, köztük például a hangszerek belsejét bemutató kirakós is. Olyan izgalmas ötletek is voltak, mint az interaktív iskolai 3D térkép, 3D nyomtatott közterek látáskárosultakkal való megismertetésükhöz, nyomtatott hangszerekkel előadott zenei turné vagy egy olyan printelt dobozka, amibe a nyomtatásra váró ötleteket gyűjtik.

https://wmn.hu/juzer/33961-hat-iskola-amely-forradalmasitotta-a-tanevet—3d-ben

http://www.verespg.hu/content/3d-nyomtato-a-vpg-ben

A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak. A nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből.

A nyomtatás additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készítünk tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék. Az additív gyártási eljárást megelőzi a digitális modell készítése. Ezt egy számítógéppel segített tervező (CAD) vagy egy 3D animációs szoftver segítségével lehet felépíteni. Meglévő testről 3D szkenner segítségével is készíthető digitális modell. A különböző formátumú modelleket a szoftverek vékony, azonos vastagságú vízszintes virtuális rétegekre szeleteli.

Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, így fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ezeket a rétegeket egymáshoz köti vagy automatikusan egymáshoz tapadnak. Ennek a módszernek legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. A mai technológiákkal egy modell kinyomtatása néhány perctől néhány óráig is tarthat. Néhány additív gyártási technológia kétféle anyagot használ fel az alkatrészek előállításához. Az első anyag képezi az alkatrészt, a másik a nyomtatás alatt egyes részek alátámasztására szolgál csupán. A támasztó anyagot az eljárás befejezése után leolvaszthatják vagy leoldhatják oldószerrel vagy vízzel.

  • saját fejlesztésű egyedi taneszközök
  • egyedi érmeket tervezése és kinyomtatása
  • alkatrészpótlás (pl. eltört porszívócső…)
  • majdani külső megrendelőik (például szülők, cégek) a modell feltöltésekor azonnali visszajelzést kaphatnak a szükséges anyagmennyiségről, a nyomtatási időről és a várható árról.

https://www.yobi3d.com/

A nyomtatható modellek google-ja

“Digitális animációval, 3D művészettel foglalkozó szakemberek pontosan tudják, mennyire időigényes online rábukkanni a megfelelő 3D modellre, arra, amelyik éppen kell. Hiába kínál sok honlap ingyenes modelleket, nehéz megtalálni őket. Ezen az állapoton igyekszik változtatni a Yobi3D keresőmotor. Gyors és hatékony, úgyhogy sok időt spórolhatunk meg vele. Mivel van preview (előzetes bemutató) interfésze, rögtön látjuk, megfelel-e a modell az elvárásoknak, vagy sem. Ugyanúgy működik, mint a Google: be kell gépelni a kulcsszót, aztán keresgélni kezd. A „robotra” például ezt jeleníti meg:

yobi-3d-model-search-engine-1.png

forrás: http://freedee.blog.hu/2014/08/11/a_3d_nyomtathato_modellek_google-ja

MIRE JÓ? ESETTANULMÁNYOK: http://www.freedee.hu/3d-nyomtatok/esettanulmanyok/

3D nyomtató, 3D tervezés kategória

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Archívum