Okos városok

tmp_32225-20170521_1238441852097015

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Új kihívás a tervezés számára

Szöveg: Antoine Picon

Bármennyire is közhelyesnek hangzik, újabb mérföldkőhöz érkeztünk, amely határt jelent a digitális korszakon belül: kialakulóban van az ún. „okos városok” (smart cities), sőt, ezt továbbgondolva az „okos államok” (smart states) koncepciója, amelynek kapcsán korábban ismereten kihívásokkal szembesül az építészet, és ezen belül is elsősorban a digitális technikákhoz szorosan kötődő várostervezés. A fő hangsúly ugyanakkor a városok jobb, hatékonyabb menedzselésére került át, amelyet a digitális technika támogatásával képzelünk el. …


https://web.sbe.hw.ac.uk/fbosche/projects-urbanplanar.html

http://m2mzona.hu/gyartas/most-erdemes-beszallni-az-okosotthonok-piacaba

Click to access EPA01963_informacios_tarsadalom_2011_1_4_064-080.pdf

http://www.kutyu.hu/cikk/2016/05/12/okos_varos_fejlesztesek_a_hatekonyabban_mukodo_elhetobb_varosokert

http://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/73550-szekelyfoldi-csapat-fejlesztett-kiterjesztettvalosag-applikaciot

Az okos-város alatt olyan várost (makett) értek, melyben olyan okos-tárgyak vannak, amelyek kommunikálnak az emberekkel (elsősorban a mobil eszközein keresztül) annak érdekében, hogy

Egy okos fenntartható város egy olyan innovatív város, mely különböző infokommunikációs (IKT) és más technológiák segítségével biztosítja a jobb életminőséget, a város működésének és szolgáltatásainak hatékonyságát, figyelembe véve a jelen és a jövő generációinak igényeit gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból.

Intelligens városi szolgáltatások

Élő történelem Montreal városában

A Montréal en Histoires civil szervezet egy okostelefon alkalmazást tervezett, ami a város gazdag történelmi múltját mutatja be. Kiterjesztett valóság segítségével a felhasználók tucatnyi virtuális sétát tehetnek Montréal történelmi központjában. Valahányszor elsétálnak egy megjelölt érdekesség mellett, értesítés érkezik a telefonjukra vagy tabletjükre. A képernyőt a műemlékre irányítva videókat és hanganyagokat érnek el, melyek bemutatják, hogyan nézett ki az épület vagy a tér évszázadokkal korábban.

Városi kísérletek a virtuális térrel

A Forum Virium Helsinki kísérleti jelleggel bevezetett néhány programot 2014 őszén, melyek célja volt, hogy a városlakók digitális szolgáltatások segítségével jobban megismerjék városuk épített környezetét, annak történeti alakulását és a jövőbeli fejlesztési lehetőségeket. A kísérletek során a digitálisan kibővített valóság különböző felhasználási lehetőségeit vizsgálták. Kalandjáték fiataloknak – a milleniumi rendezvénysorozat keretében a részt vevő iskolák diákjainak meg kellett találniuk Millenium professzor elveszett laboratóriumát, digitálisan elrejtett kódok segítségével. A szomszédság jövőbeli fejlesztései – VTT és a Városfejlesztési Osztály kifejlesztett egy alkalmazást, amelynek segítségével a valós térben vizualizálva láthatják a városlakók telefonjuk vagy tabletjük segítségével a Koskela kórház környékének tervezett fejlesztéseit. Ugrás a múltba – a kísérlet során egy olyan útvonalkereső alkalmazást teszteltek, ami a múltat és a jelent kötötte össze, a városi múzeum fotóarchívumának segítségével bemutatva, hogy a kiválasztott útvonalon hogyan nézett ki a város száz évvel korábban.

http://papirjatek.blog.hu/2009/12/11/epits_modell_varost_1

http://minivaros.hu/ingyenes-makettek/

http://papermodelers.hu/viewtopic.php?f=57&t=308#p3530

http://papermodelers.sk/viewtopic.php?f=93&t=2895&start=0

http://papermodelers.sk/app.php/page/tips_tricks_1-1

http://papirjatek.blog.hu/tags/h%C3%A1z

http://papirmakettsomodi.blogspot.sk/

http://www.papirmuhely.hu/papurmuhely_blog/papirvaros/

http://yanimarklin2.atw.hu/

https://paperm.jp/craft/dollhouse/index.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. kategória

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Archívum